Soffguide – Hur ska jag välja soffa?

Soffan är hjärtat i ett hem och grunden som ett vardagsrum bygger på. Den ska inte bara vara skön, rymlig och få plats med hela familjen utan också vara snygg, smälta in eller sticka ut och skapa sin alldeles egen statement piece i ett rum, men likväl också smälta in. Därför kan det vara väldigt svårt att bestämma vilken soffa som passar inte bara till rummet men också vad fördelen är med olika typer av soffor och vilken färg är bäst att ha för att den inte ska gå ur trenderna?

Nedan har vi samlat våra bästa tips för hur du ska tänka när du ska välja nya soffa!

Vi anser att det är enklast att börja med att ställa dig själv frågan hur många du vill ska kunna använda soffan samtidigt. För hur stor soffa du ska ha ska inte enbart baseras på ditt rums storlek, utan också på dess funktion vilket är en stor del i ett beslut när du ska köpa soffa.

 

Hur stor soffa ska man ha?

De vanligaste sofforna kommer i storlekarna 2 – sits, 3 – sits eller 4 – sits, vilket berättar hur många personer som kan sitta i soffan samtidigt. Så 2 – sits funkar bäst för 2 personer och så vidare uppåt. Beroende på hur många sitsar soffan har, avgör också dess bred. För att kunna mäta ordentligt kan du räkna på att en sittdyna (alltså en sittplats) ska motsvara ungefär 60 centimeter.

Efter du har mätt och fått en uppfattning om hur stor soffa du vill ha eller behöver, kan du börja fundera på om du önskar något speciellt av din soffa. Ska den ha divan, schäslong, hörn, armstöd eller inga armstöd? Utifrån vad du vill ha ut av soffan avgörs nämligen dess placering.

Signature modulsoffa i kräm stående i ett beige rum och fiskbensparkett i bakgrunden kan man se en spegel och empire drinkvagn i mässing

 

Vilken typ av soffa är bäst?

En soffa har flera olika byggstenar som ofta är valbara. En hörnsoffa är bland de mest använda och en soffa många känner igen. Man kan säga att den är grunden av en soffa, med en rak sittdel och två hörn (med eller utan armstöd). Sen finns möjlighet att ändra soffan för att skapa ytterligare plats eller möjligheter. Som exempelvis genom att addera en divan.

Uppskattad för sin komfort och bekvämlighet, är divanen idag ett populärt val att göra på sin soffa. En divansoffa definieras av att den har en längre “liggdel” på en av sidorna, istället för enbart sittdynan. En divansoffa kommer med ett öppet avslut på ena sidan, vilket innebär att hörnet av soffan inte har armstöd. Detta ger ungefär samma effekt som en vanlig soffa med en fotpall framför, men bekvämligheten av att delarna sitter ihop.

En divansoffa kan antingen vara högerställd eller vänsterställd. Med detta menas om divanen är placerad på höger del av soffan eller till vänster och är för det mesta valbart. Om en soffa istället har både en del som är divan och motsatt med öppet avslut blir det istället en U – soffa, som har en inramande karaktär för exempelvis ett soffbord.

Idag är även schäslongsoffan populär, vilket många anser vara likadant som en divansoffa. Skillnaden är att schäslong egentligen är en fristående fransk möbel, men idag är förknippad med soffan. Schäslong är även den en liggdel, men man brukar skilja på schäslong mot divanen som att den har ett fast ryggstöd medans divanen har lösa ryggkuddar. Även en schäslongsoffa kan vara högerställd eller vänsterställd.

En modulsoffa är den anpassningsbara modellen där du kan kombinera exakt som du önskar vad du vill ha. Med en modulssoffa bygger du din egen soffa på plats och kan då skapa en divandel, en längre schäslong eller en fotpall när du önskar. En modulssoffa kan också användas som lösa delar och sittplatser när gäster kommer över, eller när du vill möblera om och inte ha soffan på ett och samma ställe.

Signature modulsoffa i färgen kräm med divan stående i ett
vardagsrum med beigea väggar och ljus fiskbensparkett på golv

Signature modulsoffa med divan och schäslong i färgen kräm stående i ett beige vardagsrum med fiskbensparkett

På bild - Vår nya modulsoffa Signature

Hur placerar jag min soffa?

Den raka hörnsoffan (den klassiska sofftypen) är lättmöblerad och användbar då du kan placera den både mot en vägg eller mitt i ett rum och den kommer passa lika bra oavsett.

Med en divan eller schäslong behöver du avgöra vilken sida du önskar ska göra vad. Med en sådan soffa föredrar många att ställa den med liggdelen i ett hörn vilket är en enkel lösning och ser bra ut. Dock kan även denna funka fint mitt i ett rum, men då oftast med sin längre del i samma linje som väggen längre bort, för att du ska kunna röra dig fritt i rummet utan att gå in i något eller störa känslan. För en U – soffa rekommenderas att ta den kortare delen med öppet avslut mot öppningen av rummet och återigen gör flödet av rummet öppet.

Om du ska välja att placera den mitt i rummet eller inte, avgörs mycket av din övriga inredning. Har du exempelvis ett matbord längst in i rummet, kan det vara fint att soffan blir sin egen del fristående i mitten. Har du istället stora fönster med fin utsikt och den passar bäst i ett hörn av rummet, kan du med fördel ställa den där, då den på så sätt tar mindre plats och upplevs mindre i rummet, trots sin storlek.

Beroende på hur stort rummet är, kan också soffan behöva anpassa sin placering eller storlek. Ett mindre rum som är rektangulärt, alltså mer avlångt än brett, ska helst inte ha en för lång del som sticker ut, utan hellre gå med rummets linjer och vara längre i bredd. Ett mer kvadratiskt rum där alla sidor är lika långa kan du använda båda typer av soffor, men en U – soffa kan lätt synas mer än en soffa med endast en divan eller schäslong. Om du vill ha mycket sittplats men upplever att en viss typ av soffa är för stor, kan en fåtölj, fotpall göra tricket. I ett stort rum är även en soffgrupp snyggt.

 

Vilken färg och tyg är snyggt på en soffa?

När du ska välja färg och tyg på soffa är personlig stil, preferens och övrig inredning den största faktorn. Olika tyger har varierad mysfaktor, känsla och fördelar. En soffa i naturtyg som linne, bomull eller liknande är bekväm och populär inom skandinavisk stil. Den är mjuk mot huden och passar in i alla hem. En sammetssoffa skapar en hög mysfaktor och går bra ihop med övriga material för en personlig känsla. En soffa med textur är intressant och detalj till rummet som sedan enkelt binder ihop med kuddar i olika material.

Vad gäller färg är grå, beige eller vit populärt, då de passar bra in med många färger och hem. Om du väljer en neutral soffa kan du välja starkare färger på kuddar eller gardiner och ändra vartefter din stil förändras. Om du vill ha en blickfångare kan du ta en färgklick som verkligen får stå i rampljuset och både lyfta fram och göra mer neutral med övrig inredning. För att göra valet enklare, kan vi hjälpa dig genom ett kostnadsfritt tygprov, för att du ska kunna titta i ditt hem med rätt ljus och existerande inredning.

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt
SvenskaEnglishDansk