Så möblerar du ditt vardagsrum - Tips och guide för placering och möbler

När det är dags att flytta eller göra om hemma, är ett av de största problemen att lista ut hur du ska möblera. För hur ska egentligen soffan stå för att ta minst plats. Är det mot en vägg eller ska jag ställa den mitt i rummet? Och hur gör jag med min matplats, ska jag ha matbord i köket eller i vardagsrummet för när gäster kommer. eller är det okej att ha båda och? Vi kan hjälpa dig. Nedan har vi samlat våra bästa tips och en guide kring hur du ska tänka beroende på storleken på ditt rum, vilka möbler du vill använda dig av och hur du skapar ett hem perfekt för just dig.

Vilka möbler ska jag ha i vardagsrummet och vilken storlek på möbler?
Allting börjar med vilken funktion ditt rum ska ha. Kanske är ni en större familj och därför behöver du få plats för både en större soffa med divan och en matplats för sex personer. Har du ett större rum kanske det inte känns som ett problem, men du behöver alltid planera för den yta varje stol tar för att kunna sätta sig och resa sig (som är större än vad man tror), men också om divanen ska vara på höger eller vänster sida för att matcha gentemot vart du ställt matbordet.

Om det känns svårt att veta vilken soffa du ska välja eller hur man ska tänka, kan du titta i vår soffguide där vi tagit upp olika val, storlekar och liknande. Du hittar den här. Behöver du hjälp med soffbord? Det har vi också tips och tricks för att välja här.

När du väl bestämt vilka möbler du vill ha eller ska använda, notera vart du har dina fönster och vart dörröppningen till rummet finns. I ett litet rum kan det kännas naturligt att ställa en soffa längst in i ett hörn med fönster på ena väggen. Men beroende på höjden på dina fönster och placeringen av din balkongdörr, kan soffan faktiskt blocka av en viktig del om den är för lång eller för hög.

Så hur ska jag lista ut vilken möblering som funkar bäst för mig?
 


GUIDE & TIPS

Möblera vardagsrum 

Så det bästa tipset att börja med är: Lista ut om du har ett kvadratiskt eller rektangulärt, mer avlångt rum. Därefter behöver du ha i åtanke vart fönstren är, hur högt upp från golvet dem sitter och vart du har alla dörröppning in till eller ut från rummet. Vart öppningen sitter, kan nämligen avgöra hur långa dina väggar är (oberoende av vilken form på rum). Som exempelvis:
 

Kvadratiskt rum med dörröppning nära hörn
Sitter dörröppningen långt åt vänster och du har en längre vägg till höger i ett kvadratiskt rum kan det vara en idé att ställa matbordet direkt in till höger och soffan långt in i rummet, gärna nära fönster. På det sättet kommer du inte se matbordet det första du gör när du kommer in i rummet och rummet känns längre/större och luftigare när soffan är längre bort.
 

Rektangulärt rum med dörröppning på mitten av vägg
Ett rektangulärt rum som är väldigt avlångt neråt med fönster på bortre väggen och en dörröppning mitt på en vägg gör sig bäst med en soffa som står mot väggen när du kommer in och helst är endast rak (utan divan). Borta vid fönstret kan du sedan ställa ett avlångt matbord på tvären (alltså längst med kortsidan av rummet), för att rummet ska kännas bredare och luftigare.
 

Öppen planlösning
Har du öppen planlösning mellan exempelvis kök och vardagsrum avgör mer rummets form än något annat. Är rummet långsmalt (alltså kvadratiskt) ställ matdelen närmare köket och soffan längst med ena väggen med tv-bänk på motsatt vägg alternativt soffryggen mot köksdelen för att skärma av och ge illusionen om två olika rum. Då kan du ha TV på väggen mitt emot soffan (om där inte sitter fönster). För ett kvadratiskt rum funkar samma sak fast på bredden i stället.
 

Form på möblerna kan vara avgörande
Det är också enkelt att anta att storleken är det viktigaste och så länge det får plats kommer det kännas rätt. Men formen på dina möbler avgör lika mycket för balansen och känslan av ett rum. För olika former och storlekar stjäl mer eller mindre plats och av den luftiga känslan. Till och med ett väldigt litet rum kan kännas mycket större med rätt möbler.

Vill du exempelvis ha en större soffa med divan eller schäslong, men ditt rum är svårmöblerat och du inte är helt säker på hur du ska göra? Välj en vanlig rak soffa och en fotpall eller fåtölj till i stället. Du får exakt samma funktion, men fler möjligheter och kan ändra dig vartefter trender ändras eller behovet förändras.

En soffa som har divan kan också vara svårt att ställa mitt i ett rum, för att divanen i sig ”skär av” en bit av det naturliga gångflödet i rummet. Men en fotpall kan du välja sida och ställa där det är minst naturligt att gå eller lättare att gå runt.

Ett runt matbord kan var bra för när du vill ha en större soffa, men du då inte får plats med ett avlångt eller kantigt bord. Ett runt kan du ställa bekvämt mot ett hörn, men fortfarande ha plats runt. Det ger också ett nytt liv till rummet där allting inte är rektangulärt eller kvadratiskt.

Det farliga med ett runt bord är dock att stolarna i sig tar upp mer plats och omkretsen kan vara svårare att jobba med, än ett vanligt kantigt. Så en tumregel kan vara att ett större rum ger mer möjlighet att använda olika form, medans ett litet bör mer gå på storleken i sig.  

 

Förvaring och övriga möbler
Utöver dem ”vanliga möblerna” som soffa eller matplats, tillkommer även andra möbler som det är lätt att glömma också ska ha en specifik plats. Detta kan vara en tv-bänk, en byrå, ett vitrinskåp eller bokhyllor. Samma princip gäller här, att allt inte behöver stå mot en vägg eller stå tillsammans.

När det kommer till förvaring i ett litet rum, en mediabänk med mycket dold förvaring spara plats och ett mindre sidobord/piedestal blir både soffbord och ett extra bort intill soffan. Har du ett större rum kan du i stället ha ett snyggt avlastningsbord i närheten av matdelen med dekor på intill. Har du en soffa stående fritt i rummet kan du med fördel ställa ett avlastningsbord bakom, mot soffans rygg. Mer om hur du kan inreda med förvaring hittar du i vår guide här.


Så hur har du möblerat ditt vardagsrum? Dela gärna ditt resultat med oss om du använt vår guide, så vi får se hur du löste ditt rum.
Du hittar oss på Instagram @Schangtildesign och Facebook här

PS. När du är klar med möbleringen och placering, kan du äntligen börja med att inreda och skapa ett rum med din personliga stil! Allt om inredning och färgsättning, har vi samlat inspiration och tips för här.

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt
SvenskaEnglishDansk