Så inreder du ditt vardagsrum – tips och vardagsrums inspo i flera inredningsstilar

Det blir aldrig tråkigt att inreda och fixa sitt hem! Men med miljoner olika sätt att göra de, kan inspirationen och fantasin ibland ta slut. Därför har vi gjort en komplett guide för hur du kan inreda ditt vardagsrum, med våra bästa tips och inspiration för att styla ett lyxigt vardagsrum med hotellkänsla eller ett personligt, modernt hem för avslappning. För att lära dig mer om hur du bäst stylar vardagsrummet, hittar din vardagsrums inspiration, stylar ditt soffbord eller vilken matta du ska ha till din soffa, läs nedan!
 

TIPS! Börja alltid med att fundera på vad du vill ha för möbler i ditt vardagsrum innan du börjar. För när du väl har rätt möblering och länsla, är det enkelt att bestämma kring vad för typ av inredning som passar till och hur du kan dekorera sakerna för att skapa en personlig touch. Vi har flera guider för hur du väljer soffa här, för soffbord här och en för möblering och placering i ditt vardagsrum här. 

 

Inreda vardagsrum
En av dem stora frågorna när det är dags att inreda är hur stor matta du ska ha i förhållande till din soffa. Oavsett om du har en större soffgrupp, en enskild soffa eller med fåtölj till är tumregeln att samtliga möbler som hör till, ska ha minst ett ben på mattan. Då känns det som en ordentlig “grupp” som hör ihop. Mattan ska också innefatta hela ditt soffbord samt sticka ut minst 10 cm på var sida om soffan (dock behöver inte soffan ha samtliga ben på mattan). Om du också har en matplats i samma rum, ska du undvika att ha en matta även under den, om avståndet är litet mellan soffan och matplatsen.

För att rummet ska kännas större, får mattan inte vara överdimensionerad. Man vill helst se golvet framför TV:n och en bit runtom soffan. I ett litet rum är det bättre att satsa på en mindre matta och skjuta in hela soffan på den för att spara plats men få den mysiga känslan.

TIPS! Söker du en mer minimalistisk känsla kan det vara svårt att veta vart du ska göra av alla saker. Med rätt förvaring kan du kombinera både stil och funktion. Mer om hur du kan inreda med förvaring hittar du i vår guide här.
 


Grönska är viktigt för att skapa ett levande hem som känns komplett.
Oavsett om det är en bukett med blommor eller en större grön växt kan du placera den på en fönsterbräda, soffbordet eller en stor i hörnet innanför soffan för en lyckad stil.  


Inredningsstilar, färger och skapa känsla i rummet
Vilka material du ska ha, beror på vilken känsla du vill ha i ditt rum. Vill du ha en mer industriell stil rekommenderas att du har mer metall, sten, avskalat och “kallare material”. Vill du ha ett hem med hotellkänsla ska du ta in mjuka tyger som sammet, större plädar och filtar, många kuddar samt en mjuk stor matta. För den skandinaviska stilen ta in ljusa toner med värme som beige, kräm, vit, varm grå och väg upp med ljust trä, pampasgräs, vaser, dekoration och minimalism. För en härlig Art deco känsla satsa på färg i möbler och tyger, med guld och silver detaljer som ger intresse och en lyxig känsla. Ta in möbler med geometriskt intressanta former som rundade, med blandade material men också i annat som i tavlor, på tyger och liknande.

Avgör vilken inredningsstil du önskar innan du börjar. Då är det lättare att veta vilka saker som är nyckeln till att ge rätt känsla. Utgå också från hur ljussättningen ser ut hemma hos dig, för att hitta rätt färgkombinationer och om du bäst inreder med varma toner eller mer kalla. Vi ger mer tips kring ljussättning i vår guide här


Så dekorerar du ditt soffbord stilrent och unikt
När du fått in dina möbler, känsla och funnit din unika stil, är det dags att styla. Möjligtvis det allra roligaste steget! Dock kan det kan vara svårt att veta hur du ska inreda ditt soffbord för att skapa balans och vad borde finnas med. Nedan har vi gett exempel på hur du kan tänka när du ska dekorera, med fokus i senaste trenderna, men med tips för hur du adderar unika detaljer och färg/form.
 

Vad passar till ett specifikt soffbord?
Beroende på storlek och vilket material kan du tänka olika, då allt handlar om balans. Har du ett soffbord i glas och mässing bör du använda färre saker som går i mässing. Tänk maximalt två och då gärna något mindre (exempelvis ljusstakar eller liknande). Till skillnad mot ett soffbord i glas och svart underrede kan du då istället använda mer metaller både i varma och kallare toner som guld eller silver.

Ett öppet bord släpper in mer ljus och kan ha fler saker med ett "tyngre” utseende ovanpå som sten, figurer i natursten eller mer solida saker som keramikvaser och liknande. Ett solitt soffbord ska istället gärna fokusera på nättare saker som släpper in mer ljus och inte gör att hela bordet känns tungt.


Hur ska jag inreda mitt soffbord? Vilken dekoration på soffbord?
Tumregeln är att hitta balans, men det gör du enklast genom att använda treregeln. Att en grupp av tre är skönt att titta på. Dock ska dessa tre föremål vara i olika höjd och gärna olika stora i bredd. Adderar du något utöver de ska det vara något helt fristående som en plattare bok som sakerna står på. Har du ett mörkare bord satsa gärna på ljusare inslag medans tvärtom om du har ett ljust bord. Exempelvis ett bord i trä kan du gärna ha något i sten, i glas och något i metall. Exempelvis en skulptur eller solid keramik, en ljuslykta och ett föremål eller högre ljusstake. Beroende på vilken stil du eftersöker, är det också enklast att tänka “less is more”.

Men för att göra det lättare att förstå vad vi menar med dem olika “reglerna” (för det är alltid bara förslag), kan vi kika på inspiration från andra och hur dem har tänkt när dem har inrett sina.
 


Till vänster: Här har man framgångsrikt blandat värme och ljus med en statement piece som vårt soffbord Nero Marquina. Lägg märke till att ovanpå marmorsoffbordet har man adderat något i metall, keramik och en bok som balans. Samtliga kommer också i olika höjd. Till höger: Med väl utvalda tavlor i vardagsrum skapar du en personlig känsla som är lätt att ändra vartefter andan faller på. Tavlor går bra att ha både bakom en soffa eller en matplats för att skilja en del av ett rum åt. Även här har man fått till de personliga med olika toner och struktur på kuddar med balans mot mer metaller och glas på soffbordet. På grund av balansen man uppnått, upplevs rummet mer lyxigt och ”färdigt”.
 


På bild ser ni vårt soffbord Parade i svart underrede, med snygg styling av Claudialattiimamoka Instagram.
Hon visar ett bra exempel på hur man kan inreda ett glasbord med mer solida saker som vasen och figuren, men fortfarande låter ljuset få flöda genom ytan och skapa balans.
 


Eller här hos Idasinredning på instagram som kombinerar inredning och dekor snyggt. 

Hur har du stylat ditt vardagsrumsbord? Och vilken inredningsdetalj kan du absolut inte leva utan på ditt soffbord? Dela gärna era tankar med oss på Facebook eller tagga oss i era bilder på Instagram @Schangtildesign så vi får se hur ni har gjort!

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt
SvenskaEnglishDansk