Konsten att välja rätt soffbord - guide och tips

 

När de är dags att köpa ett nytt soffbord, kan det vara svårt att veta vilket du ska välja och vad för soffbord som passar dig. Att välja rätt soffbord är rent av en konstform. För vilket typ av soffbord du ska ha beror till stor del på storleken på ditt vardagsrum, vilken inredningsstil du har, vad du önskar använda det till och hur stor soffa du har idag. För att göra valet enklare har vi nedan samlat våra bästa tips att tänka på innan du köper, men inspiration för hur du kan tänka runtomkring för att ge ditt soffbord dem allra bästa förutsättningarna att smälta in med din redan existerande inredning.

 

Höjd

När de kommer till vilken höjd du bör ha på ett soffbord är en tumregel att det ska gå max 10 cm ovanför eller nedanför soffkanten. Under förra året var lägre soffbord populära då det går ihop med den trendiga stilen japandi (vilket är en mix av skandinavisk stil och japansk). Men beroende på vilket syfte bordet ska fylla, bör du bestämma därefter och inte enbart gå utefter trend. Om du vill att det ska vara enkelt att äta på, bör du satsa på att ha en högre variant exempelvis. Dock fortsätter lägre bord vara populära och det skapar en snygg modern kontrast mot din soffa. Med ett lägre soffbord kan du också ha högre dekorationer ovanpå som en vas, ljusstakar eller dylikt.

 

Storlek och form

När du väljer storlek och form på ditt soffbord avgör soffans storlek, utformning samt rummets storlek. Har du en längre soffa bör du ha ett soffbord som matchar längden. Då kan ett rektangulärt avlångt soffbord passa bra. Med ett soffbord som är rektangulärt kommer djupet vara mindre, vilket funkar bra för en möblering där ditt bord kommer stå närmare till din TV eller annan möbel och helst inte ska ta för mycket av ytan framåt. Med ett rektangulärt soffbord kommer också rummet upplevas längre än kvadratiskt, vilket är en bra illusion i ett rum som är litet.

Har du ett rum med mycket bredd och yta att jobba med i mitten, kan ett fyrkantigt större soffbord passa bra, då du tar bort en del av den tomma ytan men fortfarande kan hålla ditt bord närmare soffan och fylla ut. Har du ett större hem med öppen planlösning kan två större fyrkantiga i bredd blir snyggt, om soffan står i mitten av rummet.

Ett runt stort soffbord är precis som det större fyrkantiga ett bra alternativ när du har ett rum med mycket yta framför, då omkretsen bestämmer hur mycket det kommer sticka ut. Om du dock har ett mindre rum bör du ta ett litet bord och istället välja ett sats soffbord med flera delar som du kan möblera fritt. Till skillnad mot ett vanligt som endast tar upp mycket yta på sina specifika kanter, kan du räkna med att ett runt generellt tar upp mer plats på flera ställen runtom. Det kommer också behöva stå längre ut ifrån din soffa.

 

Soffbord parade glasbord med svart underrede med soffor och fåtöljer runtom stående i ett vitt vardagsrum med ljust trägolv och matta

Fyrkantigt glasbord/soffbord Parade med spegelbotten

Ett snyggt soffbord med metallben i svart för kontrast.

 

Material

Idag finns flera snygga och lyxiga soffbord i olika material som du kan välja fritt emellan för en personlig känsla i ditt hem. Som under kommande vår blir transparenta möbler riktigt populärt. Därför kan en idé vara att satsa på ett glasbord. Ett glassoffbord är modernt men klassiskt val som alltid behåller sin tidlösa stil. Fördelen med ett glasbord är att det inte tar upp fokus på samma sätt som ett solitt soffbord gör och rummet upplevs därmed ljus och luftigt. Ett bra exempel för den som vill ha ett praktiskt glassoffbord är Parade (på bild ovan) som är ett soffbord med två plan och hylla för förvaring undertill, vilket gör plats för såväl dekoration som reflekterar ljus med sin spegelyta på botten.

För dig som söker något mer naturinspirerat kan ett träsoffbord passa perfekt. Som en uppskattad del av den skandinaviska inredningen, men också inom många andra stilar, är träsoffbord något som håller länge. Nyligen har många nya former och varianter börjat komma in i popularitet och framför allt rundade träbord som soffbord men också mer avlånga, ovala träsoffbord är ett fortsatt älskat val. Vi lanserar precis en ny kollektion med snygga träbord för både soffbord och sidobord som du kan titta närmare på och inspireras av här.

För dig som vill ha en riktig statement piece kan ett snyggt och lyxigt marmorsoffbord vara perfekt. Marmorbord som soffbord har varit en favorit hos många och fortsätter vara ett modernt och snyggt val framåt. Med exempelvis ett svart marmorbord som soffbord kan du skapa en lyxig och påkostad känsla till hemmet men också en fin och bra kontrast mot ett ljusare hem. Vårt bord St Laurent kommer som mer avlångt soffbord med längre block och blir perfekt med snygg dekor ovanpå för en unik stil.


Vad passar till min typ av soffa?

För en vanlig, “klassisk rak” eller hörnsoffa, kan du ha vilket bord du önskar då formen på soffan i sig inte utgör ett hinder för bordet. Då spelar istället vad som är runt om bordet roll. Har du mycket avlånga möbler som står runtom, satsa på ett runt eller fyrkantigt. Har du istället mer höga smala möbler, gör då motsatsen och satsa på ett avlångt för att skapa en trevlig kontrast för ögat att vila på.

För en soffa med divan eller schäslong bör du tänka på flödet i rummet och hur du behöver ta dig fram. Bordet kommer då stå antingen efter eller innan en utstickande del, vilket gör att du vill undvika att bordet du har sticker ut för mycket. En sådan typ av soffa kan också vara väldigt kantig och då blir ett runt större bord bra för att balansera ut. Har du en soffa med rundade kanter, blir samma kontrast med ett kantigt bord och så vidare.

För en större U-formad är tipset att ha ett mindre soffbord i mitten och komplettera med ett liknande sidobord eller avlastningsbord intill för att få mer yta. Med både en större soffa och stort soffbord kan det kännas överdimensionerat och ta över, om inte rummet i sig är större. Dock funkar både rund och fyrkantigt.

Om du har en soffgrupp med soffor bredvid varandra som en L – form, eller mitt emot varandra, kan ett runt satsbord eller avlångt vara snyggt. Ett fyrkantigt större kan lätt göra att en soffgrupp som står mot varandra känns långt ifrån och inklämda.

Soffa med en eller flera fåtöljer runtomkring borde satsa på ett fyrkantigt eller avlångt, beroende på rummet. Samma sak gäller för en fotpall eller sittpuff.

Lux sammetsoffa i brunt med marmorkub sidobord bredvid samt soffbord i mässing och marmor framför

Sidobord Nero Marquina samt soffbord Vanessa

Har du ytterligare frågor eller behöver tips? Vi hjälper dig gärna att välja rätt, exklusivt soffbord för din personliga inredning och hem. Kika också gärna på vår soffguide där vi hjälper dig hitta rätt soffa för att matcha ditt nya bord eller läs mer om hur du kan inreda och styla ditt vardagsrumsbord här.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt
SvenskaEnglishDansk