Inreda med stilren förvaring - tips och tricks för hemmets alla rumInredning är aldrig komplett utan förvaring! Men självklart ska det inte vara tråkigt. För visst är det lätt att tänka att förvaring bara är funktion och att förvaringsmöbler är något klumpigt och otympligt. Som exempelvis i en hall vill man oftast bara ha något smidigt som inte syns. Men det är lätt att glömma att hallen är det första intryck ditt hem skapar. På samma sätt ska du tänka genom hela ditt hem. Förvaring oavsett rum ska lyfta din unika stil och komplettera den, snarare än att “bara vara i vägen”. Därför har vi samlat våra bästa tips för hur du inreder och dekorerar förvaring med en personlig stil, men också vilken typ av förvaring du bör satsa på. För kom ihåg att du ska få mer plats, utan att ta plats!

 

Förvaring för olika rum

Förvaringsmöbler behöver fylla olika funktioner beroende på vilket rum de står i. I en hall ska det helst inte synas, medans vid en matdel vill man ha något för sina finglas som visar upp dem.

För dig som behöver mycket dold förvaring i en hall men vill göra något mer av den, kombinera inredningen med smarta lösningar. Satsa på högre skåp med dörrar, där du kan stoppa in lådor för förvaring i men stänga om dem. En tumregel är att hålla dig till höfthöjd då det ska vara smidigt att ta småsaker när du springer ut genom dörren och helst något som är mer avlångt, då längden gör att ditt rum känns större. För att skapa en seamless look som smälter in, välj något i samma ton som din vägg eller en som du kan måla själv och använd samma färg som din väggfärg.  

För vardagsrum är det lätt att tänka att det tar så lite plats som möjligt om förvaring är mot en vägg, vilket inte alltid är sant. Har du ett brett, mer fyrkantigt rum har vi tidigare tipsat om att ställa din soffa in i mitten av rummet för att skapa mer yta. Vid en sådan möblering, gör sig ett sidobord eller avlastningsbord snyggt precis bakom soffan mot ryggen och skapar intresse.

Med en soffa som har sin rygg mot en vägg men inte sidorna, är det till fördel att nyttja bortre väggen från soffan med antingen en högre förvaringsbyrå eller något mer avlångt helst, beroende på storleken på din vägg. För en stilren touch, sätt gärna upp tavlor ovanför eller för att skippa hål är det lika snyggt att luta dem mot väggen, stående på bordet.

Samma princip gäller för en matdel eller förvaring i matsal. Här är det viktigt att förvaring kommer så nära bordet som möjligt, utan att ta fokus. Detta kan vara mot en vägg intill bordets kortsida, eller längst med bordets långsida för att ställa fram plockmat, glas eller liknande för en middagsbjudning. För dig som vill tänka utanför boxen, gör något annorlunda som att ställa fram en drinkvagn intill.

 

Vår Arch sideboard erbjuder gott om dold förvaring, men flera intressanta detaljer som gör att den känns
mer gjord för att passa ditt hem, än att fylla endast funktion. Lägg märke till att längden gör att rummet kan känns större/bredare. 


Vad för typ av förvaring ska jag ha?

Som vi nämnde tidigare, ska förvaring i första hand fylla funktion. Men det finns såklart olika sätt. För dig som vill ha ett mer luftigt rum och vill inreda med något som inte kräver dold förvaring, är ett öppet avlastningsbord ett bra val. För dig som vill ha mycket dolt, satsa på något med flera skåp och hyllor i som ger längd till rummet men avlångt som känns mer som en vald inredningsmöbel snarare än en hög byrå med massor av lådor som upplevs som mer funktion. För dig som vill ha förvaring som också dubblar upp som inredning, är öppen förvaring som hyllor ett bra val. Här kan du stoppa in böcker eller annan dekor som dels får en dedikerad plats men också tillför till känslan.

När det kommer till material och färg är det individuellt beroende på stil.

Ljusare färger är alltid populärt som vitt eller beige då det går bra ihop med våra ljusa hem och inte tar fokus, precis som att måla in sin möbel är bra för att få den att ”försvinna”. Åt andra hållet kan något mörkare till ett ljust rum bli en häftig statement och lyfta hela rummet. Precis som att marmor och metall ger en hårdare look men gör sig fint till andra material och skapar en efterlängtad balans, ger trä den trendiga skandinaviska looken samt ett avslappnat intryck.   

En möbel med ben känns mer luftig och tar mindre fokus än något som står direkt på golvet, då det är mer grundat och solid, vilket också kan vara bra att ha i åtanke och se över hur dina övriga möbler står.


Som exempel har vi samlat några olika förvaringsmöbler nedan, med olika funktion, höjd, längd och dekor på att inspireras av och en liten bonusguide på slutet.

 

På bilden: Arch mediabänk - Med ljus trä kan du inte gå fel. Här får du också intressanta och välplacerade mässingsdetaljer gjorda för att upptäcka allteftersom.
Med sin design blandar den både populära rundade former och funktion. 


TV-BÄNK/MEDIABÄNK
Här har du en TV bänk med förvaring för fjärrkontroll och småsaker, med smidiga utdragbara lådor. Med sin längd passar den till många hem oavsett rummets storlek och blir snygg till även en större TV. Perfekt för att inreda med något högre ovanpå som ljusstakar, en vas med pampasgräs eller blommor eller varför inte luta en större tavla för en trendig touch. 
 

 

På bilden: Arch sideboard - Inom samma kollektion har du också en möbel perfekt för ett vardagsrum.
Denna gör sig utmärkt intill en soffa eller intill ett matbord och är lättdekorerad. 


SNYGGT AVLASTNINGSBORD
De omåttligt populära avlastningsbordet går aldrig ur stilen. Med sin skåpförvaring gör den sig perfekt för att dölja allt du inte vill se, men smälter in snyggt med övrig inredning. Perfekt höjd för att ställa något större ovanpå som en högre vas, dina favoritglas eller inredningsböcker.

 På bilden: Arch barskåp. Inte bara snygg som inredning utan också förvaring. Här har du smalare förvaring med skåp perfekt för glas, vinflaskor med mera.
Passar perfekt i matsal, vardagsrum eller vid en läshörna för en lyxig touch.

 

Dekorera avlastningsbord och förvaringsmöbel

Det finns flera populära sätt att dekorera och inreda avlastningsbord och sidobord, men också att ge den personliga touchen som är unik för ditt hem. I en hall är det snyggt att sätta en större rund spegel ovanför, som skapar kontrast med ljus men också funktion, medans i ett vardagsrum eller matsal sätter du med fördel upp en större tavla eller några mindre.

Ovanpå bordet ställ fram saker som har olika höjd och material och håll dig till treregeln (som vi gått in närmare på även i vår guide kring soffbord). Med trereglen skapar du något skönt för att ögat att titta på utan att kännas som för mycket. Exempelvis en högre ljusstake, en dekoration i sten och en liten ljuslykta. Eller en bok som ligger ner, med en dekorationslampa ovanpå och en mindre vas med en blomma i bredvid. Möjligheterna är oändliga! Med en längre möbel kan du också jobba med flera grupper utspritt.
 


Ta inspiration från bilderna ovanför för att börja dekorera din inredning.
Visa oss gärna sen hur du har gjort genom att tagga oss i din bild på Instagram @Schangtildesign.


TIPS! Vill du se mer snygg och stilren förvaring, kan du kika här och glöm inte att Arch – kollektionen även finns som matbord, som du kan titta närmare på här.

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt
SvenskaEnglishDansk